Una frenada en la producció agrícola, el canvi climàtic n’és el causant

Un estudi afirma que d’ençà del 1960, aproximadament el 21% del sector primari a nivell mundial ha rebut un impacte negatiu pel canvi climàtic.

L’estudi, publicat el passat 2 d’abril a la publicació científica Nature Climate Change ha partit des d’una perspectiva més ampla, considerant no només l’agricultura tradicional, tant per consum humà com per a consum animal, sinó que també ha inclòs la resta de sectors en què aquest tipus de recursos també en són una part fonamental (silvicultura, ramaderia…). A més a més, la investigació ha tengut en compte tota l’energia necessària per a la producció dels aliments, per la qual cosa també inclou el treball manual, l’ús de fertilitzants, aigua i de sòl. Durant els darrers seixanta anys la producció d’aliment ha augmentat, principalment gràcies a les noves tecnologies que permeten una major eficiència, sobretot als països desenvolupats.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Emperò, el nou estudi mostra evidència que el canvi climàtic —i per tant l’increment en les condicions extremes de sequeres, inundacions i onades de calor— ha impedit guanys majors, necessaris per assegurar l’accés a aliments per part de tota la població mundial.

“La gent encara no entén que el clima ja ha canviat” afirma Ariel Ortiz-Bobea, economista de la Universitat de Cornell (Nova York) i autor principal de l’estudi per al mitjà estatunidenc EHN. “Això no és quelcom de què parlem sovint, només de quins seran els impactes d’aquí a 50 anys”.

Emprant models similars al que han creat els climatòlegs per a predir el canvis en el clima a nivell mundial, Ortiz-Bobea i el seu equip han arreplegat dades climàtiques des del 1960 fins al 2020 i els han comparat amb un model climàtic en què el canvi climàtic mai hagués passat.

Fou mitjançant aquest model que els investigadors compararen la productivitat d’aquests sectors amb el model en què els impactes de l’activitat humana haguessin negligibles.

“El canvi climàtic ha destruït bàsicament set anys de millores en la productivitat agrícola durant els darrers seixanta anys”, afirmà Ortiz-Bobea en un comunicat. Segons aquests càlculs, en el cas que mai hagués existit el canvi climàtic i tots els impactes que aquest ha causat, hauríem arribat als nivells productius actuals l’any 2013.

Al comunicat, l’autor donava l’analogia d’un corredor amb un vent amb contra: mentre que el corredor intenta arribar a la meta, el vent l’empeny enrere constantment. Encara que està avançant, aquest és lent si el comparam amb un dia en què no hi ha vent, manco encara si té el vent a favor. En aquest cas, el vent és el canvi climàtic, nosaltres el corredor.

L’autor afirmà que si augmenta l’impacte del canvi climàtic —fet que ve recolzat per les anàlisis de Nacions Unides i de Climate Action Tracker— la producció agrícola començarà a frenar. “[El canvi climàtic ha] estat passant durant anys i, així com la seva magnitud segueix creixent serà més mal de fer ignorar-lo”.

El creixement exponencial de l’agricultura ha vengut lligat de pràctiques insostenibles a països en desenvolupament, com és el cas de la desforestació amazònica al Brasil, una manera d’augmentar el sòl per a la ramaderia bovina. Els efectes damunt la producció s’han vist principalment a països amb temperatures més elevades (i més pobres), països de l’Amèrica del Sud, el continent africà i del continent asiàtic. Aquests països no tenen al seu abast les tecnologies que als països desenvolupats ens han permès seguir augmentant el ritme de producció, cosa que els fa més vulnerables a la meteorologia extrema que provoca l’escalfament global.

En un sector on les emissions d’efecte hivernacle, provocades principalment per la indústria càrnica, suposen un 18,4%, l’impacte del canvi climàtic, si no és atacat, podria provocar un bucle infinit: la necessitat d’augmentar la producció degut a la falta de productivitat provoca un augment en les emissions que fa que disminueixi la productivitat encara més.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com