El nivell de metà puja al ritme més alt que coneixem

Encara que amb els confinaments nacionals arreu del món s’hagi creat la sensació que el clima ha millorat durant el darrer any, les notícies no fan més que refutar aquest fet.

Fa uns dies, l’agència federal estatunidenca NOAA afirma que els nivells atmosfèrics de metà varen augmentar fins a les 1892,3 parts per miliard, la qual cosa suposa un augment significatiu durant el darrer any. Els records d’acumulació de metà a l’atmosfera són quelcom que ocorre sovint, igual que passa amb el diòxid de carboni i l’augment de les temperatures. Emperò, el que fa més important l’augment d’enguany ha estat que el creixement ha batut rècords des del principi del registre a la dècada del 1980. Mentre que al 2017 creixé 8,7 partícules per miliard i al 2018 i 2019 incrementà 10,7 ppb (‘b’ de bilion en anglès, que correspon a un miliard o mil milions), el passat 2020 aquest nombre escalà fins a les 14,7 ppb. Però de fet, els nombres dels anys anteriors ja eren preocupants. L’augment del 2019 ja era 2,5 vegades superior a la mitjana preindustrial i el 2018 i 2019 foren els majors increments des del 2000 fins que 2020 va deixar-los enrere.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


“No ens esperam normalment que [les emissions de metà] augmentin abruptament en un any” afirmà Lori Bruhwiler, científica de la NOAA per al diari britànic Financial Times. Bruhwiler digué que aquest augment era “bastant sorprenent” i “pertorbador”.

Si bé el metà no queda tan de temps a l’atmosfera en comparació amb el diòxid de carboni —els nivells del qual també varen augmentar de forma preocupant—, aquest provoca un efecte hivernacle més potent: el metà, durant un període de vint anys, emmagatzema a la terra tanta energia com vuitanta-sis molècules de diòxid de carboni.

S’estima que un 60% de les emissions de metà que s’expulsaren a l’atmosfera es troben directament lligades a les activitats humanes com l’extracció de combustibles fòssils o la ramaderia. Però els humans també tenim un impacte damunt de l’altre 40%. Degut a l’escalfament global, zones de permafrost riques en metà s’estan descongelant i permeten que tot aquest gas emmagatzemat dins de la terra gelada s’incorpori a l’atmosfera.

Els científics no estan segurs de què causà aquest increment tan important en els nivells de metà l’any passat, però alguna de les seves hipòtesis no és massa positiva. Mentre que algunes proves pareixen indicar que aquest increment podria venir degut a causes naturals, els científics creuen que aquest increment podria estar lligat a l’escalfament d’ecosistemes que expulsen metà, com els pantans, fent que els nivells de metà que expulsen siguin majors. Una altra idea que es pensa és que l’atmosfera no sigui tan efectiva destruint el metà.

“Encara que l’increment en les emissions fòssils no siguin completament responsables per l’augment en els nivells de metà, reduir les emissions fòssils de metà és una passa important cap a la mitigació del canvi climàtic,” afirmà l’investigador de NOAA Ed Dlugokencky durant l’exposició d’aquestes dades.

Encara que el metà desaparegui més aviat de la nostra atmosfera, reduir les emissions de tots els gasos d’efecte hivernacle és una passa important per a reduir les temperatures a curt, mitjà i llarg termini.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Les cuines de gas expulsen substàncies tòxiques – mónverd

    […] Limitar les fuites de gas podria proporcionar més beneficis que només una reducció dels contaminants atmosfèrics perillosos, va dir l’autor de l’estudi i Harvard T.H. Drew Michanowicz, científic visitant de la Chan School of Public Health. El metà escalfa l’atmosfera 80 vegades més que el diòxid de carboni durant un període de 20 anys. La reducció de les emissions de metà podria reduir un terç d’un grau d’escalfament per a la dècada de 2040, segons el Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides. Aquestes, han augmentat tot i l’Acord signat a Glasgow en què diversos països es comprometeren a reduir-les i ho fan al ritme més alt de la història. […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com