Un vol per a provar tecnologies de blocatge solar ha estat cancel·lat

Un vol de prova amb la intenció d’investigar les possibilitats de geoenginyeria per a reduir la quantitat de llum solar que rebem no es durà a terme degut a la objecció de grups ecologistes, científics i comunitats indígenes local.

El vol, planejat pel proper juny s’havia de dur a terme a Suècia per part de la Corporació Espacial Sueca, la qual digué la setmana passada que havia cancel·lat els plans de dur a terme el vol, el qual hauria llençat un globus de gran altitud per als investigadors del projecte Scopex, liderat per la Universitat de Harvard, als EUA. Aquest vol estava planejat que sortís de la base que la Corporació Espacial té a l’àrtic.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


L’ens, de propietat estatal, afirmà que per a dur a terme la seva decisió havia consultat “tant als experts líders en geoenginyeria com amb altres interessats”, a més d’un comitè de Harvard. Segons afirma la corporació, aquesta decisió es feu amb l’acord del panell d’experts de la universitat americana.

El comitè de Harvard publicà un comunicat en què recomanava que tots els vols fossin suspesos fins que “es pugui fer una recomanació final basant-se en un compromís públic inclusiu a Suècia”.

La geoenginyeria que el projecte Scopex té intenció d’investigar sempre ha estat un tema d’intens debat i d’alta polèmica tant entre legisladors com entre científics. Segons alguns, aquestes mesures, sovint titllades de desesperades, són perilloses ja que podrien tenir conseqüències inesperades per als climes regionals. És per aquest motiu que qualsevol intent d’investigació ha rebut una forta oposició, amb l’argument que investigar aquestes tecnologies fa que es distregui a la societat de la solució segura, que és la de reduir les emissions per a mitigar els efectes més extrems del canvi climàtic.

Emperò, un nombre creixent de científics comencen a argumentar que, en un món en què els esforços per a reduir els efectes del canvi climàtic no són suficients, la geoenginyeria és una tecnologia que s’ha d’investigar per veure quan s’hauria d’aplicar una mesura tan extrema. En un article anterior, parlarem de la recomanació de les Acadèmies Nacionals de Ciències dels EUA d’invertir cent milions de dòlars a investigar aquestes tecnologies i els seus efectes en el clima.

En l’actualitat, totes les investigacions en l’àmbit de la geoenginyeria solar requereixen de simulacions a ordinadors o a laboratoris. El projecte Scopex (Experiment Controlat de Pertorbació Estratosfèrica), té com a principal objectiu el d’obtenir dades reals per tal de millorar aquestes simulacions.

En el primer vol, es tenia intenció de provar el lloc d’experiment, sense arribar a introduir cap substància al medi, cosa que farien els propers vols. Fou això el que feu sorgir objeccions a Suècia, segons afirmen diverses entitats ecologistes del país escandinau.

El vol originalment planejat per a dur-se a terme al sud-oest dels Estats Units fou traslladat al país europeu per problemes de contractació. Actualment, els principals organitzadors creuen que aquesta oposició retardarà els experiments fins al 2022 i la opció de tornar l’experiment als EUA és una opció que cada vegada es veu més probable.

La recerca en l’àmbit de la geoenginyeria sempre ha rebut oposició per la gent, amb un projecte similar cancel·lat al 2012 al Regne Unit. Emperò, als EUA la investigació en aquest àmbit ha augmentat durant els darrers anys. El 2019, el Congrés federal donà a l’agència federal NOAA, encarregada de la investigació oceànica i atmosfèrica, un total de quatre milions de dòlars per a investigar la tecnologia. A més, una ONG anomenada Silver Lining donar a conèixer una donació de tres milions de dòlars a diverses universitats americanes, entre les quals es torba la Universitat de Cornell i la de Washington.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com