Atenuar el sol, $100 milions i una proposta de geoenginyeria

L’Acadèmia Nacional de Ciència dels EUA ha recomanat establir un projecte d’investigació sobre geoenginyeria solar per a lluitar contra el canvi climàtic.

En un informe, l’ens recomana donar entre 100 milions i 200 milions de dòlars durant cinc anys per a entendre millor la viabilitat que tenguin les diferents propostes per a reduir l’impacte de la llum solar, com de negatives serien les seves conseqüències i com s’hauria d’implantar, especialment des del punt de vista ètic.

L’Acadèmia Nacional de Ciències (NAS) ha afirmat que reduir al màxim les emissions de gasos d’efecte hivernacle que provenen dels combustibles fòssils és la prioritat per tal de lluitar contra la crisi climàtica. Emperò, l’avenç lent de les polítiques de reducció d’emissions fan que totes les accions estiguin damunt la taula.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


L’informe defensava que els experiments als medi només s’haurien de poder dur a terme si aporten coneixements crítics que no es poden aconseguir de cap altre manera. La Universitat de Harvard vol aconseguir els permisos necessaris per a experimentar usant vols, cosa a la que els grups ecologistes s’oposen fèrriament.

L’informe publicat considera tres mètodes de geoenginyeria diferents per tal de propiciar que surti una major quantitat d’energia solar: amollar petites partícules reflectants a l’estratosfera per tal de bloquejar l’entrada de llum solar, emprar partícules per a fer núvols damunt dels oceans per fer-los més reflectants i aprimar els cirrus d’alta altitud. Aquestes tècniques es basen en els efectes que s’han vist després d’erupcions volcàniques, en què les temperatures baixen significativament.

Els defensors de les tècniques de geoenginyeria afirmen que l’impacte de l’escalfament global és tan important que s’han d’explorar totes les opcions possibles per a reduir-ne el seu impacte. Els detractors afirmen que aquest tipus de tecnologies podrien arribar a emprar-se en actes terroristes o de pressions internacionals. A més a més, afirmen que aquestes tècniques podrien fer malbé collites i necessitarien ser mantinguts per tal d’evitar increments en les temperatures molt sobtats.

“Donada la urgència de la crisi climàtica, la geoenginyeria solar necessita ser estudiada més enllà” afirmà la professora Marcia McNutt, presidenta de l’Acadèmia. “Però igual que amb els avenços a camps com la intel·ligència artificial o l’edició genètica la ciència necessita fer partícips als ciutadans en la decisió ja no de si podem, sinó si hauríem de fer-ho.” A la seva intervenció també donà detalls sobre qüestions més polítiques —qui duria a terme aquestes accions…— i foren tractats amb tanta importància com les qüestions més científiques.

L’informe defensa que una inversió inicial “raonable” per aquest programa es trobaria entre els 100 i 200 milions de dòlars a invertir durant els primers cinc anys. El document afirma que es tracta d’una petita quantitat del pressupost d’investigació mediambiental i que no ha de fer canviar el focus de cap dels altres projectes de recerca.

L’Acadèmia ha afirmat que les investigacions es durien a terme sempre amb gran responsabilitat ètica, també centrant-se en els seus impactes damunt els ecosistemes, les societats i altres dimensions com justícia, ètica, equitat i cooperació i conflictes internacionals.

Els principals detractors afirmen que aquesta línia d’investigació no resol cap problema relacionat amb el canvi climàtic, i que comporta profunds riscs.

Fotografia de portada: © Michal Zielinski, REDISCOVER Nature /EEA

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Un vol per a provar tecnologies de blocatge solar ha estat cancel·lat – mónverd

    […] que s’ha d’investigar per veure quan s’hauria d’aplicar una mesura tan extrema. En un article anterior, parlarem de la recomanació de les Acadèmies Nacionals de Ciències dels EUA d’invertir cent […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com