Balears prohibeix els plàstics d’un sol ús

Plats, coberts, tassons, canyetes, bastonets de cotó, bastonets de Chupa-Chups i bosses de plàstic; tots aquests productes ja no estaran a la venda per als consumidors balears després de l’entrada en vigor de la Llei balear de Residus i Sòls Contaminats, aprovada l’any 2019. Després de batalles sobre la seva legalitat al Tribunal Constitucional i moratòries per mor de la covid, la disposició més important de la llei començà a tenir efecte el passat dissabte vint de març, la prohibició dels plàstics d’un sol ús.

Ha estat en el darrer moment que les càpsules de cafè s’ha salvat, amb la indústria cafetera establint punt de reciclatge de càpsules a les seves tendes. A més, les maquinetes d’afaitar d’un sol ús podran ser distribuïdes a Balears fins al 2025, any en què quedaran prohibides. Altres modificacions importants han estat la suspensió de la prohibició d’articles de dosi unitària, els quals quedaran prohibits un cop acabi l’estat d’alarma.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


D’aquesta norma no se’n salven productes més específics: els cartutxos d’impressora i el tòner hauran de ser reutilitzables i no es podran vendre productes de cosmètica que duguin microplàstics, elements que ja s’han trobat a aigües residuals de l’arxipèlag.

Aquesta llei ha estat capdavantera a Espanya i, degut a les normatives europees que s’implantaran durant els propers anys i que segueixen les mateixes línies que la llei balear, d’aquí poc s’implantarà a tot el territori de l’estat. Aquesta llei, no ha estat exempta de polèmica, amb amenaces d’impugnació per part de les grans multinacionals de l’alimentació, així com del govern central, el qual la denuncià al Tribunal Constitucional perquè, segons ells, no entrava dins l’àmbit de gestió del govern insular. Tot i això, ha rebut el suport dels grups ecologistes illencs, que la qualifiquen de necessària.

La setmana passada ja començaren les campanyes d’inspecció sobre el compliment de la llei.

L’objectiu d’aquesta llei és intentar revertir un fet desastrós, l’extensa contaminació de la mar Mediterrània, una de les més altes del planeta. El director general de Residus del Govern Balear, Sebastià Sansó, afirmà a una entrevista pel diari La Vanguardia que, a les avantatges evidents per al medi ambient, s’hi sumen les econòmiques, ja que la progressiva implantació d’aquest tipus de productes per part de les grans companyies de la distribució a provocat el tancament d’empreses d’envasament de productes de les illes, i per tant, de part del teixit empresarial. De les cinquanta empreses que existien a l’arxipèlag, només en queden dues en funcionament a l’actualitat.

El repte al que ara s’enfronten és a fer que la llei es compleixi. Sansó creu que no hi haurà problemes amb les grans distribuïdores, de les que afirma haver rebut prop de dues-mil cridades demanant informació sobre què es pot vendre i què no a partir del passat dissabte. De qui s’esperen més problemes és de petits establiments, els quals disposen de manco informació sobre aquesta nova llei.

Ha estat aquesta mateixa setmana passada que han començat les campanyes d’inspecció. Tot i això, el Director General ha informat que durant les primeres setmanes no es multarà als establiments, sinó que es dedicaran a informar-los de la normativa i avisar-los en el cas que incompleixin la llei. Si passat un període de temps segueixen els incompliments, llavors sí que es començarà a sancionar.

Sansó afirmà que aquesta llei no té com a intenció recaptar, sinó millorar la prevenció de residus i la reutilització per a tractar de minimitzar al màxim les tones de residus que arriben a la incineradora de Son Reus. Les infraccions molt greus poden arribar als 1,75 milions d’euros, i el Director General ha afirmat que les posaran si és necessari.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Un dia a Espanya, 126 tones de plàstic que acaben al mar – mónverd

    […] Tots els plàstics d’un sol ús prohibits per la llei balear i els quals vàrem explicar aquí, quedaran prohibits en tot el territori estatal. Aquesta prohibició ha estat demanada durant anys pels col·lectius ecologistes, que advoquen no […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com