Ja fa un any de les promeses de Microsoft, com estan a dia d’avui?

Un any després de prometre convertir-se en “carbon negative” al 2030, és a dir, que produirien menys emissions de les que extraurien de l’atmosfera, Microsoft afirma que ja ha reduït la seva empremta de carboni en un 6%. Aquest nivell de reducció es troba en línia amb la reducció necessària a nivell global que demanen els científics, però això no significa que quedi li quedi poc per fer a l’empresa estatunidenca. Actualment, si bé és considerada com una de les companyies més conscienciades a nivell climàtic en el seu àmbit, segueix sent superada per Apple i HP segons la revista Forbes. Emperò, això podria canviar si compleix l’objectiu del 2030; la companyia ha promès que al 2050 hauran esborrat l’impacte de la seva empresa a nivell històric.

El passat gener, Microsoft va prometre fer quelcom del que en aquell moment no s’havia parlat massa, pretenia ser negativa en carboni al 2030. Aquesta fita obligaria a l’empresa a captar més diòxid de carboni de l’atmosfera del que produeix. Això segueix en la línia de la seva segona promesa; eliminar totes les seves emissions des de la seva fundació al 1975. Va prometre complir aquest objectiu encara sense saber ben bé quines tecnologies podrien emprar-se a nivell comercial, com són les CCS actualment (tecnologies de Captura i Emmagatzematge de Carboni, en les seves sigles en anglès).

A hores d’ara, començam a veure què és realment possible per la companyia de Silicon Valley. Part de la reducció de l’any passat fou deguda a l’impacte econòmic de la pandèmia a nivell mundial. En els propers anys, Microsoft haurà de seguir reduint-les al mateix ritme sense l’ajuda de la inestabilitat econòmica ni de la crisi mundial.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Fa uns mesos que publicà un informe de sostenibilitat que mostra fins a quin punt poden dependre de les CCS: de moment no massa.

Quan les companyies es comprometen a la neutralitat de carboni —o en el cas de Microsoft a la negativitat de carboni— no significa que deixin d’emetre emissions, sinó que el que fan és reduir-les mitjançant projectes d’ONGs, d’altres companyies o dins la mateixa companyia els quals s’encarreguen d’absorbir diòxid de carboni present a l’atmosfera. El problema amb què sovint ens trobam és que degut a aquestes pràctiques és difícil de saber quantes emissions han reduït en realitat i per quantes han pagat per a que siguin absorbides.

En el cas de Microsoft, sabem que la companyia pretén reduir les seves emissions en més de la meitat al 2030. Això suposa que dependrà de sistemes de retenció de carboni per a emmagatzemar quasi la meitat de les seves emissions. Durant l’any fiscal del 2020, la companyia llençà a l’atmosfera un total de 11 164 000 tones de diòxid de carboni equivalent (no saps què és el diòxid de carboni equivalent? Visita el nostre Diccionari Climàtic). Des del seu anunci, l’empresa nord-americana ha signat contractes per a la captura 1,3 milions de tones de diòxid de carboni, un 11,6% del total.

Les companyies tenen dues opcions per a eliminar diòxid de carboni: subvencionar la creació de boscos o confiar en les CCSs. Actualment, Microsoft ha basat la seva acció en la creació de boscos per a absorbir la seva petjada de carboni, amb només un 1% del total del carboni absorbit formant part d’un sistema de CCS.

“A dia d’avui no hi ha cap ecosistema real que absorbeixi emissions en termes absoluts i el món ha de construir un nou mercat a una escala sense precedents en un temps rècord, quasi a partir de zero” afirmava el president de la companyia Brad Smith en una publicació el passat fener. Microsoft començà un fons d’inversió de mil milions de dòlars per tal d’accelerar la creació d’aquest “ecosistema”, noves tecnologies de CCS viables en termes comercials.

Les companyies que depenen dels boscos per a eliminar la seva petjada també tenen els seus problemes. Encara que canviats de nom, aquests sistemes duen anys treballant com “offsets”, els quals han acabat amb mala reputació perquè vàries investigacions han conclòs que no han aconseguit atrapar de forma permanent el diòxid de carboni. Encara que les empreses puguin afirmar que estan reduint les seves emissions, la realitat és ben diferent.

El món i Microsoft necessiten augmentar els seus esforços per no contaminar en primer lloc. La gegant tecnològica ha creat alguns plans per tal d’aconseguir això. Per una banda, ha lligat els pagaments dels executius al  rendiment de les iniciatives de sostenibilitat. A més, l’empresa ha demanat als seus proveïdors que redueixin les seves emissions i ha creat una taxa de carboni interna per tal fer que els diferents departaments millorin els productes i serveis de la companyia en aquest sentit.

Un resultat important d’aquestes mesures ha estat la reducció en el consum de la Xbox en el seu mode ‘stand-by’, des dels 15 W als 2 W. Encara que això pugui parèixer que no té un impacte massa important, recordam que només durant l’any passat la companyia va vendre més de quaranta-vuit milions de consoles.

Microsoft també haurà d’aconseguir reduir les emissions dels seus centres de dades. Ja han fet proves amb servidors dins del mar a Escòcia amb resultats positius, ja que es refreden de forma natural. A més, els centres de dades que trobam a la superfície usen aigua per refredar-se, per la qual cosa l’empresa ha promès fer que la zona no perdi aigua, recuperant-la.

L’objectiu de Microsoft de reduir les emissions fins la meitat venen en consonància amb els objectius de la Unió Europea, uns dels més ambiciosos. La ciència ho afirma, el 2050 serà una data clau per la neutralitat climàtica global si ens volem mantenir per davall dels 2 ºC (preferiblement hauríem de quedar per davall dels 1,5 ºC). Si bé les CCS poden oferir una ajuda a la lluita, el més important és seguir reduint les nostres emissions.

Imatge de portada: ©Microsoft/Jonathan Banks

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Els centres de dades, en perill per l’escalfament global – mónverd

    […] projectes. Un d’ells fou el Projecte Natick, del gegant tecnològic Microsoft, que consistí a submergir un centre de dades al Mar d’Escòcia, amb resultats positius. Una altra tècnica és el refredament líquid, que […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com