La circulació atlàntica, mínims del mil·lenni

La circulació atlàntica que provoca la corrent del Golf, fenomen meteorològic que fa que el clima europeu sigui més suau, es troba en el seu punt més baix en més d’un mil·lenni. Totes les evidències apunten a que aquest canvi al funcionament atmosfèric és degut al canvi climàtic antropogènic, segons apunten les dades més recents.

Segons els científics que han publicat aquestes noves evidències, una major destrucció de la Circulació Meridional de Retorn de l’Atlàntic (AMOC en les seves sigles en anglès) podria comportar més tempestes, hiverns més intensos i un augment en el nombre de sequeres i onades de calor per tot el continent europeu.


Gràcies per confiar en nosaltres per informar-te. Per favor, considera compartir la nostra tasca.


Els investigadors han predit que l’AMOC seguirà debilitant-se si l’escalfament global continua, amb una reducció d’entre un 34% i un 45% fins a final de segle. Si s’arriba a aquests nivells, podríem arribar a un punt de no retorn, la qual cosa provocaria que el sistema tornàs inestable a curt, mitjà i llarg termini. A més a més, el debilitament del fenomen provocarà una pujada del nivell de la mar a les costes del Estats Units, amb conseqüències desoladores per les poblacions costaneres.

Mapa de l’AMOC en detall. Les fletxes vermelles indiquen les aigües calentes, mentre que les blaves indiquen les fredes.
CC BY 4.0 Advancing Earth and Space Science/ Little et al.

Stefan Rahmstorf, coautor de l’estudi publicat a la revista científica Nature Geoscience i membre de l’Institut Postdam per a la Recerca de l’Impacte Climàtic explicà al seu compte de Twitter que aquestes previsions ja venien donades pels models climàtics que manejaven els científics.

Rahmstorf i científics del University College London i la Universitat de Maynooth (Irlanda) han conclòs que l’actual debilitament no s’havia vist en els darrers 1000 anys després d’haver estudiat sediments, gel grenlandès i altres dades que han revelat els patrons climàtics del passat. L’AMOC no s’havia mesurat directament fins al 2004, pel que la comunitat científica ha hagut de basar-se en mesuraments indirectes.

Imatge de la variació de les temperatures oceàniques. La taca més fosca (marcada en negre) és provocada pel debilitament de l’AMOC i havia estat predita pels models climàtics, una altra evidència més de la realitat de la ciència climàtica.
CC BY 4.0 Nature Communications/ Piecuch et al.

L’AMOC és un dels sistemes de circulació marina més grans del planeta, ja que duen les aigües des del Golf de Mèxic cap a l’Atlàntic-nord, on es refreda i obté sals fins que al nord d’Islàndia comença el seu retorn cap al Carib. Aquest moviment ve acompanyat de sistemes atmosfèrics de vent que duen un temps més temperat a les illes britàniques i l’Europa Occidental.

Els científics ja fa temps que varen predir aquest debilitament degut a l’escalfament global, i alguns d’ells han inclús afirmat que aquest podria col·lapsar totalment. El nou estudi afirma que encara falten dècades pel punt de col·lapse, però que una expulsió continuada de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera podria accelerar el procés. En una entrevista pel diari britànic The Guardian, l’autor principal defensava que “les conseqüències [del col·lapse de l’AMOC] són tan massives que inclòs una probabilitat del 10% de provocar-lo seria un risc inacceptable”.

Altres investigacions al 2018 ja havien mostrat evidències d’aquest debilitament, però no ha estat fins a aquest estudi que s’ha demostrat l’acció del canvi climàtic en el fenomen, amb una reducció sense precedents durant el darrer mil·lenni.

L’AMOC és una part important de les corrents del Golf, sol ser descrit com la cinta transportadora que duu aigua tèbia des de l’Equador. Emperò, el sistema global no col·lapsaria, en part degut a la importància dels vents en aquest sistema climàtic. Aquesta circulació s’ha aturat abans, el darrer cas fou el final de la darrere època glacial.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com