BP i Total, guanyadores dels permisos per instal·lar turbines marines al Regne Unit

Les dues gegants petrolíferes guanyaren la major part de les opcions per a construir noves granges eòliques marines al Regne Unit. Les inversions s’espera que arribin a les desenes de milers de milions d’euros.

Aquest moviment ha estat important per dos dels majors productors de petroli del món, ja que han entrat en un mercat que des de la seva creació, havia estat dominat per empreses menors i especialitzades en aquest tipus d’energies.

Les companyies guanyadores, entre les que trobam la britànica BP i la francesa Total, han arribat a un acord pel qual pagaran inicialment un total de prop de mil milions d’euros en depòsits per tal de desenvolupar granges eòliques amb una capacitat elèctrica capaç de subministrar fins a set milions de llars.

L’anunci fou fet per la Crown Estate, la organització que s’encarrega del control de les propietats de la Corona i del govern britànics. Aquests tractes formen part d’una llarga llista de propietats que són de la monarquia britànica, encara que la majoria dels beneficis arribin a l’estat, amb un 25% anant a pagar les despeses de la sobirana britànica.

Les grans sumes que han donat aquestes companyies ha sorprès als observadors, ja que és un signe de la força del mercat anglès i de les ganes de les companyies petrolíferes d’entrar al negoci de les renovables. Per molts experts, aquesta és la prova definitiva de com les renovables han deixat de ser considerades com alternatives poc viables, per passar a ser la opció de futur per a les empreses.

A més d’una inversió de futur, aquestes compres són una campanya publicitària per aquestes. Amb una població cada cop més crítica amb les empreses d’energies fòssils, la presència d’actius que redueixin la seva petjada ecològica és una estratègia de màrqueting important de cara al consumidor mitjà.

I les companyies que estan acostumades a pagar milers de milions d’euros en els seus projectes energètics estan produint un canvi en la forma de mirar el negoci que fins fa poc havia estat conegut per la seva frugalitat.

I els gegants eòlics com la companyia danesa Orsted, líder del sector, no han pogut aconseguir els contractes de la subhasta. Segons el director de la companyia, els preus eren “insosteniblement alts”

Les companyies petrolíferes no tenen cap problema a gastar quantitats ingents de doblers, tot per assegurar el seu futur. En aquest àmbit, les corporacions que des d’un principi s’han dedicat a les renovables sofreixen una situació desavantatjosa, ja que els petrolífers no han hagut de fer recerca, només posar els doblers que no pogueren aconseguir les tecnologies en les seves etapes inicials. El vicepresident executiu de BP per energia de gas i baixa en carboni afirmà en una entrevista que les turbines marines seran “el negoci que creixi més ràpidament durant els propers vint anys” en el sector energètic.

Per la construcció i manteniment de la infraestructura eòlica, les companyies petrolíferes faran servir els seus coneixement de perforació que durant anys d’extracció han anat perfeccionant i aplicaran a aquest sector. La companyia britànica estima que pagarà un total d’1,8 milers de milions de lliures esterlines durant els propers quatre anys per les seves explotacions de la Mar d’Irlanda en conjunció amb l’alemanya Energie Baden-Württemberg. Es calcula que les turbines entrin en funcionament d’aquí a set anys.

Si bé aquesta xifra pot semblar descomunal, la petrolífera afirma que és una xifra irrisòria si la comparam amb el cost total d’instal·lació de les turbines.

Els tractes a què han arribat les companyies acorden un pagament anual durant la construcció i després un 2% dels beneficis de l’explotació un cop aquesta sigui operativa, segons afirma la Crown Estate.

Alguns crítics afirmen que la baixa quantitat de terrenys cedits per la gestora és el que provoca un augment en els preus per a les empreses i, conseqüentment, pels consumidors. Per altra banda, són els directors d’aquesta qui afirmen que cedir terreny sense esma podria provocar danys al sòl oceànic i, en conseqüència, als ecosistemes marins.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com