És possible enfrontar-nos a la crisi climàtica sense fer un decreixement turístic a Balears? Segons els experts, no

Així com vàrem dir en un article fa poc, el nombre de turistes que cada any arriben a les nostres illes ha crescut exponencialment, i de la mateixa manera han minvat els recursos naturals de les nostres illes. A més, això ha provocat una concentració del treball en el sector serveis (un 84% del tot el treball correspon a aquest sector) i en l’àmbit temporal, sovint només durant els mesos de major afluència de visitants.

La doctora Catalina Torres, investigadora de la Universitat de les Illes Balears, ha publicat un article parlant d’aquesta qüestió a la revista Economia Crítica, en què s’exposa la necessitat de reconversió del model econòmic i social de l’arxipèlag per tal de poder afrontar la crisi climàtica en la que ens trobam. Segons la investigadora, els recursos aniran minvant any rere any, fet que provocarà una disminució forçosa del nombre de turistes.

“Per a que la mitigació sigui efectiva, s’haurà de reconvertir el sistema socioeconòmic imperant cercant que el seu metabolisme […] doni suport als seus fluxos físics tal i com apunten […]: ‘en fonts renovables i el tancament dels cicles de materials obtinguts de l’escorça terrestre, reconvertint els resdius en recursos i internitzant-los reinsertant-los a l’entorn sense deteriorar-lo’.”

Des de segona meitat del segle XX, el turisme ha estat considerat com una panacea pel creixement econòmic de les zones manco desenvolupades, sovint creant alternatives ‘ecològiques’. Tot i això, l’autora explica en el seu article que “el creixement turístic, molt lligat al negoci immobiliari, s’ha vist fonamentat majoritàriament en el desenvolupament urbanístic i la transformació del territori i els usos del sòl, la qual cosa ha derivat en molts d’altres impactes ambientals, en una important pèrdua de biodiversitat […] i una contribució destacable del sector al canvi climàtic.” L’article assegura que any rere any aniran minvant els recursos, els materials i també la qualitat ambiental, fet que farà que arribin manco turistes.

L’autora defensa el decreixement turístic com a mètode de reducció de la pressió sobre els recursos i sobre el medi ambient. En unes illes on l’impacte del canvi climàtic es veure amb onades de calor més llargues i severes i unes sequeres importants, l’estudi demana que les lleis de sostenibilitats són insuficients, i per tant s’han de reforçar.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com