L’escalfament global es podria estabilitzar si s’aconsegueix arribar a la neutralitat climàtica, afirma un estudi

No hi ha cap dubte que el món s’està escalfant sense control, i els futurs distòpics en què les guerres per l’aigua s’han fet comunes no pareixen tan llunyans com fa un parell d’anys. Tot i això si eliminam les emissions que causen un excés d’efecte hivernacle podria aconseguir que les temperatures globals s’estabilitzessin en tan sols unes dècades, afirmen els científics.

Durant anys es creia que un major escalament terrestre quedaria estàtic, en condicions extremes durant generacions fins i tot en els casos en què es produïen les retallades d’emissions més extensives. Els models climàtics que fins ara han definit la ciència climàtica es basen en una certa concentració de CO2 a l’atmosfera —models els quals si serveixen a l’hora de definir les temperatures a les que arribarem i els efectes que tendran. Si aquesta concentració de gas segueix a aquests nivells, els estudis demostren que les temperatures seguiran creixent inclòs després d’aturar d’emetre gasos d’efecte hivernacle, ja que ens trobam amb un retard significatiu durant el qual se seguirien emmagatzemant aquestes emissions dins de l’atmosfera.

Emperò, un nou estudi podria indicar que arribar a la neutralitat climàtica podria tenir un incentiu major, amb experts afirmant que aquest retard podria ser més curt que fins ara hem pensat.

Amb més de 100 països compromesos a la neutralitat climàtica al 2050 (any amb el qual hem nomenat aquesta secció d’articles) i els EUA amb la trifecta demòcrata (control de la presidència, Càmera de Representants i Senat) que podria facilitar les polítiques climàtiques, gran part de les emissions globals podrien desaparèixer aviat. Que 2050 sigui una data massa tardana o no per evitar els pitjors anys de crisi, conseqüències del qual podrien ser irreversibles per molt que les temperatures tornin a la normalitat, són figues d’un altre paner.

Si aconseguim la neutralitat a nivell global, “les temperatures de la superfície aturaran d’incrementar-se i s’estabilitzaran en unes dècades” afirmà Michael Mann al diari britànic The Guardian, un científic climàtic de la Universitat Estatal de Pennsilvània. “El que això significa realment és que les nostres accions tenen un impacte directe i immediat a l’escalfament de la superfície.”

Els científics han tengut en compte el dinamisme dels sistemes naturals terrestres en el seu estudi, en el qual han volgut tenir en compte la capacitat d’absorció dels oceans, pantans i boscos. Una metàfora que s’ha usat per explicar-ho és la d’un grifó el qual expulsa més aigua que la que pot sortir pel desguàs. Si tancam el nostre grifó, amb uns anys la Terra i els seus mecanismes podrien fer que els nivells quedassin tal i com estaven en l’època preindustrial.

En una trajectòria que apunta a un escalfament de més de 2ºC, xifra que els experts han afirmat que és tracta del punt d’inflexió, amb l’1,5ºC com a xifra màxima desitjada per evitar onades de calor extremes i unes condicions climàtiques molt més extremes que a l’actualitat. A dia d’avui hem superat els 1,1ºC des de l’era preindustrial i no pareix que ens aturem aviat.

Altres científics creuen que es produirà un escalfament lleu després d’assolir la neutralitat climàtica, però que amb la descarbonització podria mitigar-se. Encara que aquest estudi més optimista ens doni una esperança de recuperar els ecosistemes actuals, cal dur a terme els processos per a aconseguir la neutralitat climàtica aviat, ja que els efectes immediats podrien provocar la pèrdua de biodiversitat a nivells massius.

Imatge de portada: Flickr/Christopher Michel (CC BY 2.0)

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com