Combatre el canvi climàtic, aquestes ciutats ho estan aconseguint

Encara que la pandèmia de SARS-CoV-2 ens hagi assolat amb titulars pessimistes en tots els àmbits, una ONG estatunidenca creu que, si bé l’acció climàtica a nivell global no ha estat l’esperada, algunes ciutats d’arreu del món han aconseguit fer progressos que mereixen un reconeixement.

Mitjançant la competició Prize for Cities (Premi per a les Ciutats), l’Institut dels Recursos Mundials i la seva branca especialitzada en aquest àmbit, el Ross Center for Susteinable Cities, ha volgut reconèixer a cinc ciutats que han impulsat solucions per a millorar les ciutats mitjançant cinc grans projectes que s’han centrat en el canvi climàtic i la desigualtat. La organització, fundada a Washington DC al 1982, se centra en diverses branques les quals tenen molt present el canvi climàtic.

El centre ha publicat cinc ciutats com a finalistes, amb projectes que abracen des de l’àrea d’aire net de Londres fins a una iniciativa per a millorar la producció sostenible d’aliments a la ciutat argentina de Rosario. Aquesta edició del concurs ha rebut més de 260 propostes d’arreu del món. Ja a la recta final, el guanyador del premi, el qual es dirà al febrer, rebrà 250 000 $ per a finançar el projecte.

“En un any desafiant sense precedents, aquests projectes mostren la resiliència i la creativitat de les ciutats: que l’associació entre grups comunitaris, govern i empreses pot conduir a canvis significatius amb múltiples beneficis conjunts” afirmà Ani Dasgupta, director internacional del WRI Ross Center for Sustainable Cities en un comunicat de premsa. A continuació trobareu les cinc finalistes.

Ahmedabad, Índia

La Mahila Housing Trust és coneguda a la regió com una organització de desenvolupament dels suburbis més desafavorits de la ciutat, amb una llarga trajectòria que els avala. L’associació ensenya a dones per tal de saber trobar i reduir els riscs climàtics dins de la seva comunitat. Alguns fenòmens empitjorats per l’acció del canvi climàtic com les onades de calor, sequeres i inundacions suposen un gran perill per una ciutat en què la població vulnerable es troba més desprotegida. És per això que la organització ha preparat a voluntàries per a que realitzin projectes que millorin la situació, com per exemple la creació de sistemes de recol·lecció d’aigua a les teulades de les cases.

Londres, Regne Unit

A Londres, un 95 % dels residents es troben exposats a nivells poc saludables de contaminació atmosfèrica, amb els col·lectius més vulnerables sent els nins, immigrants i persones de color, els quals viuen en unes condicions un 16 % més nocives que la resta de la població.  La Zona d’emissions Ultra Baixes de Londres fou creada al 2019 per combatre el problema climàtic i de justícia social. La zona té u radi de quasi 13 quilòmetres des del centre de la ciutat i presenta uns estàndards d’emissions estrictes. A final del 2021 s’espera que l’àrea augmenti fins a una mida 18 vegades major que l’actual. El projecte ha aconseguit la reducció de la contaminació de 44 000 vehicles de combustió interna al dia al centre de la ciutat.

Monterrey, Mèxic

Després de dècades d’intens creixement, Monterrey es convertí en una ciutat basada en el transport privat, amb grans embossos i gran contaminació. Per tal de fer la ciutat més sostenible, la iniciativa DistritoTec, promoguda per al Universitat de la ciutat, ha creat barriades més compactes i així ha facilitat la creació de parcs, centres comunitaris i carrils bici per tal de fer la ciutat menys dependent dels cotxes i per tal de garantir un futur urbà sostenible mitjançant serveis de qualitat.

Nairobi, Kenya

El Projecte d’Espai Públic Kibera ha reduït els riscos d’inundació en un dels suburbis més grans del planeta, a més d’oferir serveis d’aigües netes i brutes durant el procés. Degut a la seva proximitat amb el riu Ngong, sumat a una mala infraestructura de drenatge, un 40 % de les cases s’inundaven de manera regular. Això s’ha vist solucionat gràcies al projecte creat i gestionat per la pròpia comunitat. A més a més, ha creat nombroses oportunitats per a la creació de feina arreu del barri.

Rosario, Argentina

Finalment, vitajam fins a Argentina, on degut a l’increment en inundacions i onades de calor arreu de la ciutat i la regió, un projecte d’agricultura urbana s’ha proposat combatre el canvi climàtic. Mitjançant un mètode sostenible de producció d’aliments es redueixen les emissions, a més de garantir llocs de feina a les famílies més desfavorides, a les qui s’han donat els terrenys. Des de la seva posada en marxa, més de 75 hectàrees s’han convertit en àrea cultivada els productes de la qual es venen als mercats locals.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com