Huracans, cap de fiblons i incendis forestals, l’altra cara del 2020

Si bé aquest 2020 quedarà a la història com l’any de la COVID-19, de les eleccions presidencials estatunidenques i de l’inici d’una forta recessió econòmica, tot el positivisme climàtic que durant la pandèmia aparegué a les xarxes ha quedat sepultat pels resultats d’un any també nefast a nivell climàtic. Amb més de 16 grans desastres naturals, el telenotícies estatunidenc Good Morning America ha afirmat que el seu cost és major dels 16 milers de milions d’euros. I aquests desastres naturals han passat de ser esdeveniments esporàdics, necessaris pel funcionament de la Terra, a fer-se cada cop més intensos i ocorren més sovint, fet que podria escalar més a mesura que els efectes del canvi climàtic apareixen.  

Un exemple d’aquest fet és que aquest ha estat l’únic any que s’han esgotat els noms oficials pels huracans anuals (cada un comença per una lletra diferent de l’abecedari), pel que les agències meteorològiques han hagut de passar a usar els noms derivats de les lletres gregues.

Perquè la temporada d’huracans ha sobrepassat la del 2005, la qual tenia el rècord fins a l’actualitat. Amb 30 tempestes anomenades (les quals han de ser considerades tempestes tropicals).

I d’aquestes tempestes, un terç s’anomenaren al setembre, podent considerar-lo com el mes més nefast en aquest àmbit. És per aquest motiu que el 2020 té un altre rècord: el d’anomenar 27 de les 30 tempestes més prest que altres anys. A més a més, una altra fita que ha aconseguit és la d’arribar 12 tempestes a les costes estatunidenques, l’anterior rècord eren 9, al 1916.

Tot i això, allò que preocupa més als experts és la seva intensificació, la qual es troba més fortament lligada als efectes del canvi climàtic. Les morts causades per aquest tipus de desastres naturals són comunes arreu del món, i cada cop més significatives.

Però els desastres naturals no només s’han quedat en l’àmbit de les tempestes, els incendis naturals s’enduen també la seva part. Amb 5 dels 6 incendis més potents de la història de Califòrnia ocorrent al 2020, els efectes d’aquest any quedaran al record de molta gent. Durant aquest any, s’ha batut el rècord d’hectàrees cremades a Califòrnia: 1,6 milions. Aquest rècord ha doblat l’anterior, marcat al 2018.  Per arribar a xifres similars, cal endarrerir-se en el temps fins al 1932.

Altrament, tenim els incendis australians de principis d’any. Amb un cost estimat de 64 milers de milions d’euros, es calcula que es cremaren un total de 18 milions d’hectàrees, més d’onze vegades més que no els incendis californians.

El 2020 ha estat un any atípic, marcat per pandèmies, desastres naturals… un tast de les conseqüències de no lluitar contra el canvi climàtic.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Un 70% dels desastres naturals dels darrers cinc anys han estat provocats pel canvi climàtic – mónverd

    […] que empitjoraren els incendis d’Austràlia de l’any passat, dels quals parlàrem en aquest article sobre […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com