Es podria convertir el diòxid de carboni en combustible per avions?

Durant els darrers anys, el prospecte de la consumició de tot el petroli en menys d’un segle sumat a la pressió de grups ecologistes, la indústria de la aviació ha estat cercant maneres de reduir la seva petjada de carboni. En alguns casos, dugueren a terme projectes de compensació, crear granges de turbines eòliques, sembrar arbres… mesures que no feien res a llarg termini i que molts cops corresponien a intents de greenwashing per part d’aquestes corporacions.

A la mateixa vegada, grans aeroports tant dels Estats Units i de la Unió Europea han estat usant un combustible manco contaminant per tal d’apropar-se a les fites establertes, sense arribar mai a una solució definitiva. Emperò, això podria canviar en un futur no tan llunyà.

Un equip de la Universitat d’Oxford, al Regne Unit, ha creat un procés experimental que podria ser capaç de transformar diòxid de carboni, el principal gas d’efecte hivernacle, en combustible per avions. Si aquest és factible, podria crear una situació amb una emissió total neutra, ja que la pol·lució amollada pels motors durant del vol podria ser usada per a crear nou combustible, encara que això, en la pràctica, no resultaria en una situació climàtica totalment neutra.

L’experiment fou publicat a la revista científica Nature Communications i es dugué a terme a un laboratori, encara pendents de proves a una escala major. Tot i això, els enginyers químics que han publicat l’estudi es veuen optimistes davant d’aquest obstacle, afirmant que es podria tractar d’un fet que podria transformar la lluita contra el canvi climàtic.

“El canvi climàtic s’està accelerant i tenim unes emissions de diòxid de carboni enormes. La infraestructura dels hidrocarburs ja existeix. Aquest procés podria ajudar a mitigar el canvi climàtic i usar l’actual infraestructura per un desenvolupament sostenible.”

-Tiancun Xiao, membre de l’equip autor de l’informe.

Quan els combustibles fòssils com el petroli i el gas natural es cremen, formen —mitjançant el procés de combustió orgànica— diòxid de carboni, aigua i energia. Aquest experiment duu a terme el mateix procés però a la inversa. Aportant calor (350 ºC) a àcid cítric, hidrogen i a un catalitzador fet de ferro, manganès i potassi aportat al diòxid de carboni, l’equip fou capaç de produir combustible líquid que podria fer-se servir en un motor d’avió. L’experiment només produí un parell de grams d’aquest combustible.

Aquest mètode no només permet la creació de combustible de forma més barata, sinó que també podria ser usada en tecnologies de Captura i Emmagatzematge de Carboni (de les quals vàrem parlar en aquest article).

Per a que aquest procés sigui “sostenible”, cal que s’usin energies renovables per a encalentir els components de la reacció. El problema serà fer que aquest mètode no es transformi en un altre projecte de greenwashing i sí una mesura transitòria cap a tecnologies més efectives i sostenibles.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com