La segona volta pel senat a Geòrgia: unes eleccions clau per l’actuació climàtica als EUA

Ja fa més de dos mesos de les eleccions generals dels Estats Units. Després de varis dies de gran tensió i intents per part de Donald J. Trump de negar els resultats democràtics, podem afirmar que es produirà un canvi de govern. Al seu lloc, Joe Biden, Vicepresident en l’administració Obama, ha afirmat durant tota la seva campanya que pretén que el país sigui neutral en les seves emissions a l’any 2020 i molts cops ha defensat la creació d’un programa que destinaria 2 bilions de dòlars a la transformació de l’economia americana. Encara que un cop juri com a president segueixi disposat a complir les seves promeses, necessiten un aprovar lleis. I per tal de passar lleis, hauran de ser aprovades pel Senat, un òrgan la majoria del qual depèn d’aquestes eleccions a Geòrgia. Després de les eleccions, aquests han estat els resultats al Congrés:

Amb el control de la Càmera de Representants, sols necessiten aconseguir el Senat, el qual es troba en una posició més difícil. Gràcies a la victòria en les presidencials, és la Vicepresidenta Kamala Harris qui desempata en les votacions, pel que aconseguir aquests dos darrers seients permetria una acció climàtica més ambiciosa. Les eleccions al senat mai es produeixen de cop, sinó que sols es canvia un dels dos senadors que té cada estat, els quals tenen una legislatura de sis anys. Emperò, degut a la jubilació de l’antic senador, ens trobam en una situació inusual.

Geòrgia ha estat tradicionalment un estat conservador, de majoria republicana. Tot i això, un canvi en la demografia de l’estat ha fet que, de cada vegada, el partit demòcrata vagi guanyant força a l’estat, fet demostrat per la victòria de Biden, fet que no passava des de la victòria de Bill Clinton al 1992 front a Bush.

Les “runoff” es duran a terme demà, dimarts 5 de gener i són clau per a l’aprovació de les polítiques verdes que la nova administració demòcrata ha promès.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com