Fas propòsits d’Any Nou? Perquè no incloure’n de climàtics?

Un altre any les campanes toquen, intentam menjar el raïm abans que toqui la dotzena campanada (i veient com ha anat el 2020, creim que qualcú no ho aconseguí) i una llarga llista de propòsits, molts cops oblidada passades les dues primeres setmanes de gener és escrita per molts de nosaltres. Després d’un any que ha pogut servir d’excusa per tots aquells que havien fracassat en la seva lluita, és hora de posar-se en marxa.

Collim un foli, obrim un document de text a l’ordinador o al telèfon, cercam un lloc on guardar-ho i ens preparam per a escriure. Amb els mesos vinents atípics, encara amb la pandèmia mundial assolant-nos, pot ser un bon moment per allunyar-se dels propòsits més típics (llegir més, anar al gimnàs…) i tractar d’incorporar-ne un de diferent. I què millor que incorporar la sostenibilitat i el mitigar la crisi climàtica en els teus hàbits? Encara que us pugui parèixer una tasca titànica, és només començant amb granets d’arena que aconseguim construir un mur.

A continuació, teniu algunes idees per tal d’incorporar aquesta concepte a la vostra vida.

Usa un transport més sostenible

És ben sabut que el transport ocupa una part important de la nostra vida i de la nostra empremta ecològica. Segons el govern estatunidenc, el transport de mercaderies i els desplaçaments personals provoquen prop d’un 30% de les emissions nacionals, de manera que un canvi en aquest àmbit pot ser de gran ajuda.

Sabem que al 2021, com a mínim mentre ens trobem dins de l’emergència sanitària, no hi haurà grans desplaçaments per avió i, quan ens trobam en un arxipèlag, les vies de transport a llarga distància es redueixen considerablement. Intentar no usar avions en tanta mesura és una gran passa, com a mínim fins que apareguin noves tecnologies manco contaminants, les quals encara es troben en desenvolupament.

Un altre factor clau és el transport terrestre. L’usar menys el cotxe és una pràctica no només necessària per al clima, sinó que també comporta beneficis per la salut tant directes (per l’exercici físic) com indirectes (la qualitat de l’aire que respires). Si bé canviar el teu cotxe de combustió interna per un híbrid o elèctric pot semblar una panacea pel problema, els estudis apunten en una altra direcció. Tot i que quan ens trobam amb una xarxa elèctrica majoritàriament basada en energies renovables l’impacte és menor que amb els cotxes tradicionals, les emissions encara existeixen —doncs el procés de creació d’un cotxe és costós ambientalment.

Si vols, pots combinar aquest nou objectiu amb el de posar-te en forma, usant més la bicicleta i caminant més.

Practica el voluntariat

De cada vegada tenim menys temps lliure. I dedicar-lo a fer voluntariat pot semblar una tasca impossible, una dedicació per la qual no tenim temps ni energia. Emperò, si aconsegueixes fer lloc al teu horari impossible, no ho lamentaràs. Encara que degut a la Covid les aglomeracions s’han vist reduïdes, encara queden moltes alternatives. Des de neteges de platges i entorns naturals, de curta durada i que possibiliten fer-les amb amics o família i gaudir d’un dia a la natura, amb una satisfacció final d’haver ajudat al medi ambient; fins a accions més llargues, com ajudar a refugis d’animals, a associacions que s’encarreguin de la preservació del medi… les possibilitats són infinites, només cal trobar-les. Cerca associacions que t’agradin i contacta amb elles, segur que estaran encantats de comptar amb nous membres per la seva iniciativa.

Emprèn accions polítiques

Encara que l’acció individual és un pilar bàsic de la lluita climàtica, de poc serveix si des dels governs aquests esforços no es veuen complementats per polítiques que ajudin en aquest àmbit. És per això que ajudant a associacions i plataformes a fer arribar el seu missatge a la classe política és una passa important. Pot ser un pla de conservació natural, la rebutja de l’ampliació d’una autovia… les possibilitats són inimaginables.

Evita l’ús de plàstics d’un sol ús

Segurament ja saps quin impacte té l’ús de plàstics d’un sol ús de forma indiscriminada. La Mediterrània és un dels mars més afectats per la contaminació plàstica i els efectes que té damunt de la biosfera marina són significants.

Una objectiu que et podries proposar és el de reduir al màxim el nombre de productes envasats que compres. Pots portar sempre una bossa de tela, dur una tassa pel cafè a la feina, deixar d’emprar canyetes… objectius més concrets poden ajudar a que el propòsit tingui èxit.

La presència de microplàstics dins del nostre cos és un fet demostrat, i estudis afirmen que aquests tenen efectes molt nocius per el nostre organisme. Eliminar el plàstic de la nostra vida tendrà efectes damunt de nosaltres, a part de damunt de la resta de població.

Menja manco carn (o deixa de menjar-ne per complet)

Reduir el consum de carn és molt beneficiós per al medi ambient. La ramaderia ocupa un lloc destacat en els causants d’emissions a nivell global. De fet, si consideréssim a totes les explotacions ramaderes globals com un sol país, serien el tercer més contaminant de la Terra, només per darrere de la Xina i els EUA. A més, per a crear carn es necessiten unes quantitats ingents d’aigua. Per a crear una hamburguesa, es calcula que són necessaris un total de 2500 litres d’aigua, l’equivalent de dos mesos de dutxes. Intentar no menjar carn durant dos o tres dies per setmana pot ser un repte personal que ajudarà a la salut del planeta.

Redueix la quantitat de fems

Amb dues mil milions de tones de fems produïdes cada any, podem considerar que el nostre estil de vida té un problema amb el rebuig. La majoria d’aquest s’emmagatzema en abocadors o es crema a les plantes incineradores. Alguns estudis han demostrat que el 99% de tot allò que compram acaba al contenidor en menys de sis mesos.

Per això, un dels teus objectius pot ser basar-te en la regla de les 3R: reduir, reutilitzar, reciclar. Abans que penseu que així com reciclau ja estau fent tota la feina que cal, penseu que és la darrera passa de la cadena, l’últim recurs que, al cap de pocs pics (a excepció del vidre i l’alumini), obliga a les plantes de reciclatge a abocar el material de mala qualitat. Evitant des d’un principi la compra de productes innecessaris, de plàstics d’un sol ús, i donant una nova vida a altres productes, donant un altre ús, permetrem reduir la quantitat de residus que produïm.

Crear nous hàbits no és fàcil, ho sabem. El nostre cos es resisteix a tasques que en un principi no li donen cap tipus de recompensa, que poden ser avorrides i repetitives. Però és necessari provar-ho. Perquè el clima no espera i tots hem de posar el nostre petit gra d’arena.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com