Trump ven drets d’explotació petrolífera a Alaska a mes i mig de deixar el càrrec

L’Administració Trump està intentant vendre els drets de perforació petrolífera al Refugi Nacional de Fauna Salvatge de l’Àrtic el més ràpid possible, tot per tal d’acabar els tràmits abans que el president electe entri al càrrec i pugui cancel·lar els acords.

El Departament d’Interior anuncià que se celebrarà la subhasta el proper 6 de gener, un tràmit exprés per assegurar que els permisos són acreditats abans de dia 20 de gener, dia en què el nou president demòcrata de 78 anys començarà la seva legislatura. El president entrant ha promès que protegirà de forma permanent el refugi, però préstecs formals per a explotació són contractes que duu a terme el govern federal i que són difícils de cancel·lar.

“El Congrés ens digué que dugéssim a terme préstecs en les zones costaneres del refugi, i nosaltres hem donat una passa important anunciant la primera venda.” Afirmà Chad Padgett, el director del Despatx de Gestió del Territori d’Alaska, en un comunicat de premsa. “El petroli i el gas [natural] de les planes costaneres són recursos importants per garantir les demandes energètiques del nostre país a llarg termini i ajudarà a crear llocs de feina i oportunitats econòmiques.”

El Departament d’Interior necessita dur a terme dues subhastes pels préstecs abans de dia 22 de desembre del 2024, degut a un pla promogut pel Congrés amb la intenció de compensar les retallades damunt els impostos que Donald J. Trump dugué a terme el passat 2017, desestabilitzant encara més la relació entre ingressos i despeses del govern nord-americà. Emperò, els indígenes d’Alaska sumats als ecologistes, incloent el poble Gwich’in, que consideren les terres a explotar com a lloc sagrat, diuen que la subhasta fa perillar la llar d’una gran quantitat d’espècies.

Aquests han afirmat que lluitaran als tribunals en contra d’aquesta mesura, a més de també demandar al Departament d’Interior per haver permès en primera instància la possibilitat de realitzar aquestes subhastes dins de territori protegit.

El Departament publicarà l’anunci de venda formal abans i tot que acabi de sol·licitar informació dels aspectes més concrets del contracte que s’ha de subhastar. L’Agència havia donat a les companyies petrolíferes fins el passat 17 de desembre per a fer recomanacions i digué a un Tribunal Federal que publicaria l’anunci si decidia dur a terme el préstec.

La data de venda dona a l’Administració dues setmanes per a oficialitzar qualsevol contracte abans que Biden juri com president. El procés de vetar compradors, que el Departament de Justícia revisi que compleixin amb totes les lleis pot arribar a durar mesos, en aquest cas, quinze dies.

No se sap quines companyies assistirien a la subhasta donat l’actual situació econòmica, la incertesa regulatòria de la posterior entrada de Biden i una forta oposició a les prospeccions àrtiques per part del públic general. Les companyies les quals s’esperava que participassin han vist com durant l’any, degut a la pandèmia, els preus del gas natural i del petroli han caigut en picat, i la inversió en una infraestructura tan costosa podria no interessar a aquestes, encara pendents de recuperar-se.

Tot i la insistència del govern de Trump, les prospeccions al refugi àrtic no pareix que comencin en els propers anys. Encara que l’Administració Biden no té quasi cap poder per revocar els contractes, és capaç de bloquejar permisos i burocràcia essencial per a l’extracció de recursos petrolífers.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

1

)

  1. Els drets d’explotació petrolífera es troben amb un comprador diferent, possiblement l’únic – mónverd

    […] a la corre-cuita, només mes i mig abans de deixar el càrrec tal i com us vàrem explicar en un article fa unes setmanes. Degut a la rapidesa de la situació, el resultat potser no sigui l’esperat per […]

    M'agrada

Create a website or blog at WordPress.com