El Regne Unit aturarà el finançament de projectes de combustibles fòssils

Els ciutadans britànics deixaran de subvencionar projectes que tenguin a veure amb combustibles fòssils a l’estranger ha afirmat el govern en la seva lluita per encapçalar les accions climàtiques abans de la cimera del proper dissabte.

Mitjançant subvencions públiques, els projectes contaminants han rebut més de 23 milers de milions d’euros durant els darrers quatre anys, sense tenir en compte les campanyes ecologistes per aturar aquesta pràctica.

El president britànic, Boris Johnson, afirmà que “el canvi climàtic és un dels grans problemes de la nostra era i ja està costant les vides i la qualitat de vida de gent arreu del món.” A més, justificà unes accions més ambicioses per la importància de la lluita climàtica.

L’aturada d’aquestes subvencions ha estat rodejant el govern des de principis d’any, quan el primer ministre fou acusat d’hipocresia mentre preparava la COP26 i seguia subvencionant aquest tipus de projectes.

Amb la crisi de la Covid, la COP26 ha estat posposada fins al proper novembre, però aquest dissabte passat, 12 de desembre, Johnson, juntament amb el Secretari General de Nacions Unides, Anótónio Guterres, i el president francès Emmanuel Macron, duran a terme una petita cimera de líders mundials a la qual s’espera que els països arribin amb unes pretensions majors a l’hora de reduir emissions a l’any 2030.

El govern britànic s’ha compromès a retallar les seves emissions un 68% fins a l’any 2030, mentre que el passat dissabte els líders de la Unió acordaven apujar el seu objectiu al 55%.

Els ecologistes, emperò, es queixen que la Unió podria haver aspirat a més.  Sebastian Mang, membre de Greenpeace digué que “els governs diran que es tracta d’un fet històric, però l’evidència mostra que aquest acord és només una petita millora als plans de reducció d’emissions. Mostra que la conveniència política és més important que la ciència climàtica, i la majoria de polítics encara tenen por d’atacar als grans [negocis] contaminants”.

El proper dissabte, cinc anys després de firmar l’Acord de París, els líders es reuniran per a mostrar al món els seus esforços, encara que la superpotència hegemònica hagi tirat endarrere tots els seus plans de lluita climàtica. Les accions empreses fruit de l’Acord encara disten d’arribar a la fita de mantenir la temperatura terrestre per davall dels 2 ºC des de l’Era Preindustrial, amb l’esperança de no superar els 1,5 ºC encara més enfora.

Guterres, en una entrevista per The Guardian, explicà que és necessitaven nous plans més ambiciosos urgentment. “Sabem que encara no estam on hauríem d’estar. Sabem que després de cinc anys de l’Acord de Parí, el canvi climàtic encara avança més ràpid del que estam avançant nosaltres”

Una part important de les economies mundials han establert l’objectiu de neutralitat climàtica. La Xina, afirma que l’assolirà al 2060, mentre que la UE, El Regne Unit, Corea del Sud, el Japó i altres economies secundàries han afirmat que l’assoliran al 2050. El president electe dels EUA, Joe Biden, ha afirmat que es compromet a arribar a la neutralitat climàtica al 2050, però sense haver entrat encara al càrrec, tot el que dgui pot quedar cancel·lat per una possible majoria republicana al senat, després de les eleccions de Geòrgia del proper 5 de gener, amb aquest partit poc disposat a incentivar una lluita climàtica.

Aquestes promeses posarien a dos terços de les emissions mundials a zero a meitat de dècada, però així i tot, segons Climate Action Tracker, s’arriaria a un escalfament dels 2,1 ºC, per damunt dels objectius més pessimistes de l’Acord. A més a més, varis experts han demanat que els països desenvolupats arribin al seu objectiu abans, per tal de donar marge de maniobra als països emergents, amb manco recursos per afrontar la crisi.

Emperò, la lluita és difícil. Amb països com Rússia, l’Índia, Brasil, Austràlia i Indonèsia com a  grans emissors que no prenen mesures, Guterres afirmà que per tal de poder d’arribar a concloure els objectius de l’Acord de París —tatxat d’insuficient per varis col·lectius

Els països se segueixen barallant pels nombres, mentre que el clima es va acostant cada vegada més al punt de no-retorn.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com