El clima en dades

Molts cops, llegint les notícies sobre canvi climàtic, ens podem sentir una mica atabalats. Els fets concrets, si bé ens ajuden a fer-nos una idea de l’estat del clima, de vegades és necessari allunyar-te una mica i veure-ho tot en perspectiva. I la millor manera de fer-ho és mitjançant dades.

Veim que, tot i els aparents esforços dels governs per aturar l’avenç de la contaminació, el gràfic no engana. L’increment és cada cop més alt, i aquesta és la llar de tots els nostres problemes climàtics. El primer de tots, l’augment de temperatures.

Aquest gràfic, el qual hem publicat en qualque article de Clima 101, ens mostra com han anat augmentant les temperatures durant els darrers segles, i la corba que aquests punts tracen és ineludible. I per aquells que necessitin més d’una font, aquí teniu les temperatures oceàniques:

Tot i que les dades són una mica més recents (130 anys) es veu clarament un increment en les temperatures. Però, com sabem que això no és normal? Potser les fluctuacions en les temperatures i els gasos d’efecte hivernacle són molt diferents a com ens pensam, no? Per això tenim les dades dels darrers centenars de milers d’anys. Aquestes estimacions s’han realitzat amb l’anàlisi de grans quantitats de gel polar, on queden mostres de la composició atmosfèrica.

L’increment és sens dubte clar. Quasi doblant qualsevol altre quantitat que haguem tengut al llarg de la història i amb un increment tan ràpid, el clima planetari no ha sofert mai uns canvi tan sobtats om els actuals. Casualitat?

Finalment, fem una ullada a la nostra comunitat autònoma, les Illes Balears. Si bé només tenim les dades des del 1990, quan ja les emissions eren elevades, veim com la reducció de la contaminació queda lluny de ser veritat.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com