La destrucció d’ecosistemes provocarà més pandèmies, afirma l’ONU

Les pandèmies del futur emergiran més sovint, s’expandiran més ràpidament, faran més mal a l’economia global i mataran més gent que la COVID-19 si no es produeix un canvi en la nostra relació amb l’entorn i la prevenció de malalties, així ho ha afirmat un informe del Panell Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES), òrgan de les Nacions Unides, sobre la biodiversitat i les pandèmies. Aquest ha estat realitzat per 22 experts d’arreu del món.

Promogut per l’IPBES per la necessitat de parlar entre la relació entre la degradació de la natura i l’increment en el risc de pandèmies, els experts estan d’acord que escapar de “l’era de les pandèmies” —nom amb el que han batejat aquest fenomen—, però necessari un gir de 180 graus en la nostra manera d’actuar, des de la prevenció fins a la reacció.

La COVID-19 és almenys la sisena pandèmia mundial des de la Grip Espanyola de 1918, i totes tenen quelcom en comú, la seva aparició ha estat deguda a les activitats humanes, afirma el document. A més, s’estima que 1,7 milions de virus desconeguts existeixen en mamífers i ocells, dels quals es calcula que 850 000 podrien ser capaços d’infectar humans.

“No hi ha cap dubte sobre la causa de la pandèmia de la COVID-19 —o de qualsevol altra pandèmia”, afirmà el doctor Peter Dasznak, President de l’EcoHealth Alliance i membre del grup que ha realitzat l’informe de l’IPBES. “Les mateixes activitats humanes que provoquen el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat també incrementen el risc de pandèmia degut al nostre impacte en el clima. Canvis en la manera que usam el sòl; l’expansió i intensificació de l’agricultura; i comerç, producció i consumició insostenible causen un augment de contacte entre l’home i la fauna salvatge, el bestiar i els seus patògens, que és el camí que ens porta a les pandèmies mundials.”

Els científics afirmen que el risc de patir pandèmies es veu reduït de forma significativa reduint les activitats humanes que provoquen una pèrdua de biodiversitat, amb una major conservació de les àrees protegides. Això provocarà una reducció en el contacte entre els animals (portadors de patògens) i els éssers humans, i evitarà la transmissió de noves malalties.

“La enorme evidència científica ens dirigeix cap a una conclusió molt positiva” digué el Dr. Dasznak pel servei de premsa de l’IPBES. “Tenim una gran capacitat per prevenir pandèmies, però la manera que les estam combatent en l’actualitat ignora completament aquesta capacitat. El mètode proposat [, de reduir el contacte amb animals,] reduirà el nombre pandèmies; encara que seguirem necessitant els mètodes tradicionals de contenció i control un cop noves malalties sorgeixin. Podem escapar de l’era de les pandèmies, però necessitam un major treball de prevenció, a més de reacció.”

“L’haver pogut canviar el medi natural no sempre ha de presentar un impacte negatiu. També ens dona proves convincents del nostre poder per dur a terme els canvis necessaris per reduir el risc de futures pandèmies, mentre que alhora beneficiam la conservació natural i reduïm el canvi climàtic.”

I la part econòmica també els dona la raó. Amb un cost estimat d’entre 8 i setze bilions de dòlars al juliol del 2020, la COVID ha provocat un impacte econòmic que podria ser més alt que el PIB de la Xina, segon país amb més PIB del món. En comparació, el PIB espanyol es troba entre els 1,4 bilions de dòlars. Es calcula, que a finals de 2021, el cost només pels EUA (amb un PIB de voltant 20 bilions de dòlars) podria ser de fins a 16 bilions de dòlars. Els experts estimen que el cost de reduir els riscs per prevenir pandèmies seria unes cent vegades inferior que el de respondre a una d’aquestes pandèmies, amb “grans incentius econòmics per un canvi transformatiu”.

A més, l’informe proposa mesures que podrien ajudar a reduir l’impacte de les pandèmies, alguns dels quals són:

  • Llançar un consell intergovernamental per la prevenció de pandèmies per  proveir als polítics amb els informes científics i l’evidència en malalties emergents, amb prediccions de zones d’alt risc, l’avaluació de l’impacte econòmic de pandèmies potencials i avisar de falta d’investigacions en temes concrets. Aquest consell també s’encarregaria de la creació de la creació d’un pla mundial conjunt per la lluita contra pandèmies.
  • Diferents països creant objectius comuns dins dels objectius establerts pel consell, amb beneficis per les persones, animals i medi ambient.
  • Creació de programes de prevenció de pandèmies a nivell nacional.
  • La inclusió dels risc de pandèmia en grans obres i usos de sòl.
  • El tenir en compte el cost de pandèmies durant la creació de lleis i pressupostos governamentals.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com