La gran barrera de corall, la meitat del que era

La Gran Barrera de Corall, un dels ecosistemes més diversos del planeta, ha perdut la meitat dels seus coralls en els darrers vint-i-cinc anys, una reducció que els investigadors australians creuen que continuarà si no s’emprenen accions dràstiques per tal de mitigar els efectes del canvi climàtic.

Els investigadors estudiaren les diferents colònies de corall que recorren la costa est del continent australià entre el 1995 i el 2017, només per afirmar que quasi totes els espècies de corall havien vist la seva població reduïda de forma significativa.

A més, la mida de les colònies és menor. Sense “grans mares” (grans colònies velles que són les que produeixen nous organismes de corall), el nombre de nous coralls s’ha vist considerablement reduït, crític per la reproducció futura dels esculls.

“Els nostres resultats mostren l’habilitat de la Gran Barrera de Corall per a recuperar-se. La seva resiliència es veu compromesa si ho comparam amb el passat, ja que hi ha menys nadons i menys grans adults que es reprodueixin”

Dr. Andy Dietzel, autor principal de l’estudi, digué en un comunicat.

Aquest estudi fou publicat el passat 14 d’octubre a la revista Proceedings of the Royal Society.

El Dr. Dietzel i altres investigadors del Centre d’Excel·lència pels Estudis dels Esculls de Coralll ARC, a Queensland, Austràlia, mesuraren els canvis que es produïren en la mida de les colònies amb la intenció de traçar una relació amb la seva capacitat de reproduir-se.

La decoloració, un procés en el qual els coralls expulsen les algues que viuen en la seva superfícies i es tornen d’un color blanquinós quan les temperatures augmenten, ha contribuït a grans pèrdues de colònies en les zones nord i central dels esculls entre el 2016 i 2017. La part més austral de la barrera s’exposà a temperatures rècord en el principi d’aquest any, segons els investigadors que citen el canvi climàtic com un dels fets que més destrueix l’ecosistema.

“No hi ha temps a perdre. Simplement hem de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle el més aviat possible.”

“Pensàvem que el Gran Escull de Coral es trobava protegit per la seva gran mida, però els nostres resultats mostres que inclòs el sistema d’esculls més gran i més ben protegit del planeta es trobà compromès i en declini” afirmà Terence Hughes, un dels investigadors, en un comunicat.

El declini en coralls del tipus brancallós i dels que tenen forma de taula, ambdós tipus de gran importància ja que conformen hàbitats crítics per a espècies aquàtiques, és especialment pronunciat, confirmaren els científics.

A Twitter, el professor principal, afirmar que “els canvis a l’escull són xocants”

Aquest, lamentà el que considera com una falta d’atenció a l’estudi per part del govern austral, el major exportador de carbó del món i amb grans llaços amb indústries del petroli i el gas natural. El govern ha evitat referir-se a mesures contra el canvi climàtic mentre que les ones de calor, les sequeres i els incendis empitjoren any rere any i mostren la vulnerabilitat del país davant del canvi climàtic.

Els esculls no només són una font essencial per la natura, sinó que també comunitats senceres en són dependents. Alimentant de peix a prop de mil milions de persones (entorn a una vuitena part de la població total del planeta) i amb milers de milions d’euros en turisme, les seves conseqüències no només seran ambientals, com intenten afirmar alguns.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com