El Japó, compromès a la neutralitat climàtica al 2050

El primer ministre japonès, Yoshihide Suga es va comprometre el passat dilluns 26 d’octubre a Japó aconseguís la neutralitat climàtica al 2050, situant-se al mateix nivell que la Unió Europea. Aquesta promesa és sens dubte important, més encara venint del cinquè major emissor de gasos d’efecte hivernacle del món, encara que els plans del govern de construir una dotzena de centrals tèrmiques de carbó segueixen en marxa.

El primer ministre, va establir aquest objectiu durant el seu primer gran discurs des de la seva entrada al poder al setembre, mes en el que l’anterior cap de govern, Shinzo  Abe, va dimitir per causes de salut. Aquest fet vingué setmanes després que la Xina, el rival regional del país insular, es va comprometre a reduir les seves emissions a zero a l’any 2060.

Adreçant-se al parlament, la declaració fou aplaudida amb entusiasme pels diputats. Aconseguir aquesta fita no només serà bo pel planeta, digué, però també per l’economia japonesa i el nostre posicionament global.

Per contestar als crítics dels plans, majoritàriament basats en les conseqüències econòmiques que segons aquests es produirien si es realitzen accions abruptes, Suga afirmà que “Un pla agressiu contra el canvi climàtic durà una gran transformació a la nostra estructura industrial i sistema econòmic que durà a un gran creixement”.

La nova declaració japonesa és una gran millora, encara que insuficient per arribar a no superar els 1,5 ºC, si la comparam amb l’anterior, i necessària si el país asiàtic vol seguir les indicacions acordades en l’Acord de París del 2015.

Amb plans de reduir un 80% les seves emissions al 2050, l’anterior govern havia afirmat que aquest era el pla més ambiciós possible, i que poc més es podria fer. En el 5è país amb majors emissions del planeta, un canvi com aquest pot significar no només un canvi important en les emissions, però també una influència cap a altres països amb plans no tan ambiciosos.

El Japó s’uneix a la Xina, el país més contaminant del món, i la Unió Europea en la promesa de dur les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle a zero. El president del gegant asiàtic, Xi Jinping, així ho confirmà durant el seu discurs davant de l’Assemblea de Nacions Unides el més passat.

La decisió nipona es considera que fou causada per una suma de pressions polítiques internes i internacional, afirmà Takeshi Kuramochi al New York Times, un investigador climàtic al Institut NewClimate a Alemanya.

Mentre que grups mediambientals demanaven el moviment des de fa temps, la força per a realitzar la fita ha anat apareixent en els darrers anys, especialment en els sectors econòmics. A més, Kuramochi afirmà que el primer ministre Suga no vol quedar endarrerit davant de la Xina. Com un país desenvolupat, seria “d’alguna manera vergonyós pel Japó que tenguessin una meta d’emissions zero posterior a la xinesa.”

No està clar, emperò, si la promesa del govern japonès és possible, sense haver explicat cap mesura concreta per reduir les emissions, només afirmant que necessitaria el poder de la innovació i de reformes en les regulacions per tal de canviar la producció energètica del país.

Aconseguir aquest canvi no serà una meta senzilla. Amb una infraestructura altament dependent dels combustibles fòssils, inclòs amb el progrés dels darrers anys el país amollà a l’atmosfera més de mil milions de tones de CO2 equivalent en el darrer any, i es troba en el top 10 de països amb més emissions per càpita.

A principis de segle, el Japó havia aconseguit fer avenços significatius reduint les emissions mitjançant l’ús de centrals nuclears. Però el desastre de Fukishima després del tsunami del 2011, la opinió pública feu que es tancassin i que els projectes quedassin congelats, amb pocs tornats a ser activats.

Amb falta d’energia, el país inicà la construcció de centrals tèrmiques de carbó, amb 17 noves construccions; un moviment en contra de la resta de països desenvolupats, que aposten per mètodes de generació més sostenibles.

Amb la intenció d’eliminar els subsidis al carbó, les indústries han demostrat la seva falta d’acord amb les mesures proposades, mentre que només Toyota i Sony s’han compromès a la seva neutralitat en el mateix període.

Chris 73 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

En la reintroducció de les nuclears, troba certa resistència per part de la població, encara atemorida per l’accident. El país està decidit a invertir més en renovables com l’energia solar i el vent, així com altres tecnologies menys usades com l’hidrogen.

El Japó ja nota les conseqüències del canvi climàtic. Un augment de temperatures arreu del país han contribuït a onades de calor amb vàries morts. I els científics també afirmen que l’escalfament global provoca que els tifons que colpegen la nació illenca siguin més devastadors, amb una major mida i intensitat.

Mitigar el canvi climàtic requerirà l’acció ràpida dels països desenvolupats, que tenen més recursos per obrir la porta a la resta del món per seguir el seu exemple. El problema vendrà si les accions no es realitzen a temps.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com