El príncep Guillem crea un premi “Nobel” per a lluitar contra el canvi climàtic

El passat dijous vuit d’octubre, el Príncep Guillem de la Casa Reial Britànica va anuncià la creació d’un premi mediambiental per un valor de cinquanta milions de lliures esterlines—uns 55 milions d’euros— que premiarà solucions a problemes climàtics durant els pròxims deu anys. Així com ell digué durant la presentació, és un esforç per a “convertir l’actual pessimisme que actualment envolta els problemes mediambientals en optimisme”.

Sir David Attenborough, el famós naturalista al capdavant de desenes de documentals de naturalesa britànics, és un dels components del consell que avaluarà el premi i presentà conjuntament amb el príncep aquesta acció, a més de la seva aparició en diversos vídeos promocionals.

El príncep digué de el premi Earthshot s’inspirava en John F. Kennedy i el seu programa espacial Moonshot, començat al 1961; el seu final fou l’arribada a la superfície lunar al 1969.

Aquests premis donaran cinc premis d’un  milió de lliures durant deu anys, cada un centrat en diferents àmbits d’acció: netejar l’aire, arreglar el clima, recuperar la natura, reviure els oceans i reduir el fems.

“Tenim una dècada de canvi, una dècada per reparar el planeta per tal que puguem donar a la propera generació i a les generacions per venir.” “[Els nostres fills] no volen heretar un món que sigui ple de fatalitat i catastrofisme”.

Aquest premi se suma a una llarga llista de distincions per a lluitar contra el canvi climàtic, com és la promesa de Michael Bloomberg, multimilionari estatunidenc i exbatlle de Nova York, qui va afirmar que donaria 500 milions de dòlars per a tancar totes les plantes de carbó dels EUA, encara que moltes d’aquestes accions només siguin un acte de Greenwashing.

Aquests premis venen de la mà de la Royal Fundation, la fundació que tant el príncep com la duquessa de Cambridge lideren i que suporta iniciatives diverses. A més, compta amb el suport de diverses fundacions com la Aga Khan Development Network (del creador de la Khan Academy) i la Bloomberg Philantropies, entre d’altres. Emperò, la fundació no ha volgut afirmar quina quantitat donaria cada fundació ni si membres de la reialesa britànica donarien a la causa.

A part de David Attenborough, trobam altres figures importants en el consell, des de Christiana Figueres, antiga directora climàtica de les Nacions Unides, fins a celebritats que no formen part del món del medi ambient, entre les que troba a la cantant Shakira, l’actriu Cate Blanchett i el jugador de futbol Dani Alves.

El premi apareix en l’escena un any després de l’inici de les protestes climàtiques juvenils, amb les inundacions i grans incendis d’Austràlia, l’Amazones i els boscos d’Indonèsia ocupant portades arreu del món. Amb sequeres intensificant-se, el concurs és una mostra d’un creixent interès en el canvi climàtic per part de la població. I els seus impactes socioeconòmics no són menyspreables. Amb la major migració de la història preparada per explotar en pocs anys, aquest darrer intent d’accelerar la lluita contra el canvi climàtic podria no ser suficient per mitigar-lo, amb la declaració del príncep afirmant que encara que el planeta es troba en un punt d’inflexió, espera que innovacions sorgeixin aviat, encara que la solució a curt termini passa per tallar les emissions, la qual cosa està comprovada i avalada per científics.

“Si no actuam junts durant la propera dècada, al 2030 serà massa tard” afirmà per la BBC, amb un gran èmfasi en la lluita del seu pare pel clima, del que era n’ha recollit el testimoni.

Els primers guardonats seran anunciants l’any que ve a Londres, i aquests podrien ser donats a persones, col·lectius, ciutats i fins i tot països. A més, Attenborough afirmà en un tuit que aquest serà el “premi mediambiental més prestigiós de la història”.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com