Concentracions del 25-S, símptoma de conscienciació climàtica

El passat divendres, 25 de setembre, amb milers ds concentracions arreu del món, es presencià com, encara que la Covid hagi endarrerit les seves accions, les associacions i grups ecologistes segueixen amb força, lluitant per l’acció contra el canvi climàtic.

Si bé la concentració davant del Consolat de mar no es pogué dur a terme tal i com estava prevista degut a les fortes ruixades, fou finalment dut a terme a la Plaça de la Drassana, a poc més de vint metres de l’edifici del Govern Balear, prop de mig centenar de persones es manifestaren amb completa normalitat. Amb un ús mascareta i respectant distàncies de seguretat, els col·lectius illencs varen mostrar la seva força, reivindicant mesures contra l’Emergència Climàtica.

El manifest llegit per Fridays for Future, demana la lluita en sis eixos d’acció. Amb reivindicacions que engloben no només la lluita directa contra el canvi climàtic, sinó un canvi total en el sistema que, tal i com afirmen en el seu manifest, és qui provoca tant el canvi climàtic.

Els eixos d’acció del manifest

A continuació, trobareu els eixos exposats en el seu manifest

El model industrial: cal fer front a la deslocalització de la producció, l’obsolescència programada, la desmesurada explotació de recursos i al procés accelerat de digitalització que avança sense qüestionament. El tancament d’indústries, com exemplifica el cas de la Nissan a nivell espanyol o CEMEX a nivell de Mallorca, no ha de significar deixar les treballadores al carrer. Ha d’anar acompanyat d’una reinserció en un teixit econòmic més local i una producció més sostenible, estable i de qualitat, que s’orienti a l’interès general amb preses de decisió públiques i democràtiques.

Imatge cedida per Fridays For Future Mallorca

Les cures: és fonamental situar els processos de reproducció social i de sostenibilitat de la vida al centre d’un nou model de treball. Aquests processos essencials per la (re)producció han estat i són majoritàriament assumits per dones i persones migrades, consolidant una divisió sexual i transnacional del treball, però són responsabilitat de totes. Visibilitzem-les. Revaloritzem-les. Redistribuïm-les. Construïm  models basats en la cooperació, la solidaritat i la interdependència, com les xarxes de suport mutu veïnals o comunitàries, que han estat essencials per a moltes persones durant la pandèmia; no podem avançar cap a una transició ecosocial i feminista si seguim prescripcions econòmiques obsessionades amb el rendiment. Hem d’adoptar criteris d’avaluació econòmica que ens parlin de vides dignes, que assegurin el respecte i compliment dels Drets Humans, el benestar general i l’estat del medi ambient, no només el creixement del PIB.

Imatge cedida per Fridays for Future Mallorca

El treball que avui està estretament associat a la precarietat, la desigualtat i la destrucció del territori, i se situa d’esquena a la vida. Però un nou model laboral just i ecològicament sostenible no es pot basar en una aparent descarbonització de les activitats empresarials ni en una mitificació del teletreball. No podem caure en les atractives falses solucions del capitalisme verd, que ens parlen dels miracles impossibles i dels avenços tecnològics sense tenir en compte el seu elevat cost energètic i material ni els efectes sobre les nostres vides. Per contra, és imprescindible reduir el nostre consum de materials i energia, acompanyant-ho d’una redistribució del treball que garanteixi llocs de treball compatibles amb una vida digna per a totes. Aquest nou model ha d’estar basat en processos sostenibles que parteixin de comprendre que som cossos interdependents i ecodependents, generant sinergies amb l’entorn i entre les persones. La riquesa resultant ha de distribuir-se equitativament i estar al servei del conjunt de la població mitjançant una fiscalitat justa, entre altres mecanismes.

Imatge cedida per Fridays for Future Mallorca

El sector primari: no oblidem el seu paper fonamental en el sosteniment de la vida. És essencial avançar cap a un model amb pràctiques més respectuoses amb les seves treballadores i amb el mateix territori i ecosistema. Un model basat en la sobirania alimentària, en la producció de proximitat i sostenible, i que posi al centre els drets i el benestar tant de les persones que hi treballen com de les consumidores. Reclamem també la sobirania sobre els béns comuns essencials, com l’aigua i l’energia: no els volem en mans de grans empreses que exploten i especulen.

Imatge cedida per Fridays for Future Mallorca

El turisme: aquest sector s’ha vist profundament afectat per la COVID-19. S’han posat de manifest els perills de la fragmentació i sobreespecialització econòmica en una activitat econòmica tan fràgil i estacional en moments de col·lapse sistèmic. Tanmateix, milers de ciutadanes hem tingut la possibilitat de gaudir dels nostres barris, pobles i ciutats com mai en molt de temps. Reiterem el nostre convenciment que cal apostar per un model d’intercanvi i mobilitat sostenible, socialment just i que respongui a les realitats territorials concretes; un model respectuós amb el que és local, que potenciï l’oci i la cultura populars sense mercantilitzar-los. No volem ser ciutats aparador. La transició cap aquest nou model no ha de destruir indiscriminadament la petita economia, ni derivar en un monopoli multinacional del sector.

Imatge cedida per Fridays for Future Mallorca

El sector públic: la pandèmia ha demostrat la importància i necessitat de blindar els serveis públics, que sent essencials han estat objectiu de múltiples retallades i privatitzacions els últims anys. En un context mundial on les crisis socials, econòmiques i ecològiques s’accentuaran cada cop més, és imprescindible consolidar i ampliar els serveis públics. Han de ser capaços de donar resposta a la totalitat de la població de manera equitativa, suficient i eficient, sense importar l’origen, l’ètnia, el gènere, l’orientació sexual i/o la classe social.

(Manifest de Fridays for Future per la concentració del passat 25-S. Els continguts d’aquest manifest no tenen perquè estar ratificats i/o suportats per mónverd notícies)

La lluita per la mitigació del canvi climàtic continua, i no presenta símptomes d’apagar-se. Amb uns canvis sense precedents en els nostre entorn, les accions s’han de realitzar de cada vegada més aviat. Esperam que en el futur, puguem mirar endarrere i sentir-nos orgullosos del que vàrem aconseguir.

(Volem agrair a Fridays for Future per la cessió de fotografies i l’enviament del seu manifest.)

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com