António Guterres urgeix a l’Índia per a que elimini el carbó del sistema energètic

Durant la dinovena Conferència Commemorativa de Darbari Seth, a qui el Secretari General de les Nacions Unides va descriure com “un pioner de l’acció climàtica”, que va donar èmfasi en que el seu país ha d’aturar la seva dependència en els combustibles fòssils i, en canvi, invertir en energia solar”.

SG António Gutierrez, retrat oficial. UN Photo by Mark Garten

Amb la proporció d’energia renovable produïda a l’Índia augmentada des del 17% fins al 24% durant la primera onada de la pandèmia de la covid-19 i l’energia del carbó reduïda en un 10% (des del 76% fins al 66%), l’ONU ha qualificat aquest fet com a una oportunitat per a que el subcontinent indi doni un fort impuls contra el canvi climàtic a nivell global. “l’Índia té tos els ingredients per a exercir el lideratge en el país i a l’estranger” digué António Guterres, Secretari General de l’ONU, “L’Índia té un paper crucial  a realitzar en la promoció de l’energia neta i l’acció climàtica mentre el món cerca recuperar-se de la pandèmia del coronavirus”.

Aquest fou el missatge principal del Secretari General, qui demanà a l’Índia una fes una forta transformació en els seus sistemes econòmic, energètics i sanitaris per a salvar vides i crear economies inclusives i així mitigar els efectes del canvi climàtic en un dels països més vulnerables.

Donat que la pandèmia posa en risc el desenvolupament sostenible i exposa les vulnerabilitats que empitjoraran amb el canvi climàtic, el Secretari General va descriure como una transició a l’energia neta podria beneficiar a milions de persones en tot el món.

“Les inversions en energia renovable, transport net i eficiència energètica durant la recuperació de la pandèmia podrien extendre l’acces a l’electricitat a 270 milions de persones en tot el món. Un terç de les persones que actualment no en tenen” afirmar Guterres. “A més, aquestes inversions podrien crear nou milions de llocs de feina anuals en els pròxims tres anys”, va afegí.

En un país on el número de treballadors de la indústria de les energies renovables s’han quintuplicat des del 2015, les despeses en erigia solar varen superar les de la generació d’energia mitjançant carbó l’any passat. Emperò, el Secretari General va afirmar que les subsidis per als combustibles fòssils segueixen sent uns set cops més elevats. Aquesta situació es repeteix a diversos països arreu del món, fet que el titular de l’Organització troba “profundament preocupant”.

“He demanat a tots els països del G20, l’Índia inclosa, que inverteixin en una transició verda i neta mentre es recuperen de la pandèmia de COVID-19”, va dir. “Això significa posar fi als subsidis als combustibles fòssils, posar un preu a la contaminació per carboni i comprometre a no construir noves centrals elèctriques de carbó després de 2020”.

Si eliminam tots els combustibles fòssils, donaria com a resultat una augment de l’esperança de vida en 20 mesos i evitaria unes 5,5 milions de morts anuals arreu del món, afirmà Guterres, el que suposa més de quatre pics i mig la població total de les Illes Balears.

La Xina i l’Índia seran jugadors clau a la Cop26 de l’any que ve, posposada degut a la covid-19 i celebrada a Glasgow, Regne Unit. Amb la finalitat d’evitar que les temperatures superin els 2 ºC, els diferents països proposaran diferents estratègies i acords, mentre els científics afirmen que les proposicions fins ara acordades crearien un augment de 3 ªC, el qual és tatxat de catastròfic pels científics.

Articles relacionats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com