Què és el que canvia, el clima o el temps?

Quan parlam sobre el canvi climàtic, els conceptes de temps i clima solen veure’s mesclats, sense una clara distinció entre un i altre. Quan parlam d’un augment d’1,5 ºC; 2 ºC o fins i tot 4 ºC, ens pot resultar ridícul pensar que un augment tan mínim és un fet tan alarmant, i més si tenim en compte que les temperatures poden variar fins a vint graus el mateix dia. Emperò, aquests casos d’augments diaris formen part del temps, no del clima.

El clima podria definir-se com al conjunt de paràmetres i característiques entre les quals el temps d’un lloc pot variar, és a dir, el clima és el que ens diu quin temps pot fer a cada lloc. Usem un exemple: Palma és una ciutat molt diferent a La Corunya. Palma presenta un clima mediterrani, amb hiverns suaus i estius calorosos i precipitacions escasses i intenses. En canvi, La Corunya presenta un clima atlàntic, amb hiverns freds i estius suaus i amb precipitacions abundants. El clima no només és afectat per la temperatura; la orografia i la proximitat amb les masses d’aigua, entre d’altres factors, l’hi afecten, però és un dels més importants. Així, si les prediccions extretes per un estudi de la ETH de Zurich, al 2050 el clima de Madrid s’assemblaria al de Marràqueix i el de Londres al de l’actual Barcelona.

Així, si comparam l’augment des d’una perspectiva climàtica i no de temps, aquesta diferència és molt més significativa. És veritat que a vegades el temps a Marràqueix pot ser més fred que a Madrid actualment, però en general té un clima més sec i calorós.

Tot i els exemples de les grans ciutats, aquest concepte pot ser considerat abstracte. Per això pots calcular el clima del teu poble (de forma molt simplificada) “movent-lo” entre tres i 6 quilòmetres a l’any cap a l’equador. Pot parèixer que aquesta diferència és molt poca, però a final de segle, amb una diferència d’entre tres-cents i sis-cents quilòmetres, aquesta diferència ja ens pareix més significativa. Tot i això, aquest càlcul no té en compte les característiques de la zona esmentades anteriorment i, per tant, no pot ser usat com a eina fiable per a realitzar aquesta predicció.

El canvi climàtic no significa que el fred desapareixerà, sens dubte l’hivern seguirà existint, però aquest serà una mica més calorós. Els efectes damunt el dia a dia poden no parèixer molt greus, però tota aquesta quantitat de petits canvis són com un efecte dominó, i poden provocar canvis dramàtics en el funcionament del planeta

Articles relacionats

Comentaris (

0

)

Create a website or blog at WordPress.com